Menu
A+ A A-

zwave begrepp

 

Det finns vissa begrepp inom Z-Wave, som är bra att hålla reda på: 

Grupp: 

Group är ett begrepp som omfattar de enheter som skall kontrolleras av en specifik enhet. Enheter anmäls till en grupp. 

En grupp kan, till exempel. vara en knapp på en fjärrkontroll. Anmäler vi en ett eller flera enheter (t.ex. Dimmer) till denna grupp, så kontrolleras de av den specifika knappen. Fjärrkontrollen, som denna grupp är anmäld till kan nu slå på / av / dimmra alla enheter i gruppen. 

Ett annat exempel kan vara en rumsensor. Enheter visas i sensorgruppen och sedan kontrolleras gruppen av rörelser i rummer, om det rör sig om en rörelsesensor. 

Scen: 

Scen är en funktion som gör det möjligt att aktivera förinställda konfigurationer. 

Ex. kan en scen innehålla lampan 1 på dimmernivå 45, lampa 2 på dimmernivå 99 och lampa 3 på dimmernivå 23. 

Med en huvudkontroller kan scener användas för mer komplexa saker. 

T.ex. kan en scen aktivera en sensor för att se om dörren är stängd. Om den är öppen och larmet är aktivt, kan alla lampor i huset blinka och ägaren notifieras med ett SMS. 

ACC: 

ACC (Association Command Configuration) är en funktion som gör en att huvudkontrollern får full kontroll över knapparna på den sekundära fjärrkontrollen. Detta för att få än större kontroll än vad som är möjligt med scener. 

T. ex. Varje tryck kan användas för att aktivera en "hemmma-simulering" dvs lampor inställda för att det skall verka vara någon hemma, och dubbeltryck används för att inaktivera "simuleringen" när du sedan är hemma igen. Eller en enkel knapptryckning för att släcka alla lampor och alla apparater i hela huset för att spara el. Här finns verkligen utrymme för kreativitet. 

Event: 

Z-Wave händelse är den åtgärd som utförs när enheten eller sensorn aktiveras, eller bryts. 

Ex. när en röreslsegivare är aktiverad eller ett ljus tänds. Då skickas ett meddelande som kan utlösa en åtgärd.För en rörelsesensor är den vanligaste åtgärden att lampan tänds i det rummet där den är belägen.

Detta är bara en grundläggande genomgång av de vanligaste begreppen när man utför en Z-wave konfiguration. Mer kommer inom kort!

Tack till Morten Nielsen och Zwaves.dk för denna artikel. Besök gärna deras forum (på danska), www.zwaves.dk/forum

fri frakt

Support

sale

Handla hos oss

Guider från oss

Kontakt till oss